Hesede Hovedgård er navnet på vores virksomhed, som tilbyder møder med nydelse, rolige retreats, ophold og pop-up-events med vin & mad, kunst & kultur.
Hesede Hovedgård er også navnet på den smukke gamle hovedgård, hvor vi holder til. Vores virksomhed huserer i hovedhuset, men der er også andre små virksomheder på Hesede Hovedgård.
Og endelig er Hesede Hovedgård navnet på den vej, hvor hovedgården ligger.
Virksomheden
Virksomheden Hesede Hovedgård er os – Kit & Claus. Vi rykkede ind på gården i december 2018, og i slutningen af marts 2019 slog vi dørene op – i øvrigt samme dag, som Skovtårnet åbnede.
Vi holder til i hovedhuset, hvor vi også selv bor.
Vi valgte at bruge navnet Hesede Hovedgård efter råd fra vores udlejer, Gisselfeld Kloster, fordi man forbinder navnet med hovedhuset, fordi det er et kendt navn i området, og fordi der – da vi startede vores virksomhed – ikke var der andre end os på gården.
Vi har adresse på Hesede Hovedgård 1.
Praktisk fif: Hvis du skal besøge os, så stil GPS’en til adressen Hesede Hovedgård 1. Og husk nummeret. Hvis man bare skriver “Hesede Hovedgård”, tror Google Maps, at der er tale om vejen, og så vil man erfaringsmæssigt ende lidt længere oppe af vejen på et stykke grusvej.
Hovedgården
Hesede Hovedgård er en stor gammel avlsgård, som blev bygget i 1827 af Gisselfeld Kloster.
Hovedgården ligger på Marguerit-ruten midt i den smukke sydsjællandske natur, 2 km fra Gisselfeld Kloster og 4 km fra Skovtårnet og med Hesede Skov i baghaven. En lille times kørsel syd for København. Find stedet på Google Maps her.
Gården består af hovedhuset (os), en tre-længet lade og en forvalterbolig.
Vejen
Gårdens adresse har samme navn som selve gården – “Hesede Hovedgård”. I folkemunde kaldes vejen også for Hesedestræde.
Navnet
Stednavnet “Hesede” menes at betyde “dér, hvor hjortene holder til”. Det kan vi i høj grad bekræfte, at de gør. Vi ser ofte dådyr, og der er også en flok på omkring 15 dyr, der har deres daglige gang gennem vores have.
Det faktum, at hjortene elsker at være på Hesede Hovedgård, har dannet grundlag for vores logo. Vi har taget os kunstneriske friheder med et gevir, så der dannes et hjerte i midten. Vi ønsker at være et imødekommende sted, hvor vores gæster er lige så glade for at være, som hjortene er. Og vi ønsker at vise, at de ting, vi beskæftiger os med, er gjort med hjertet og med udgangspunkt i vores passioner.
Nærmeste naboer
I nabobygningen, den gamle forvalterbolig, og i en del af den vestvendte lade har flere specialbutikker slået dørene op i løbet af 2019.
De har alle adresse på Hesede Hovedgård 3. Sjovt nok er der kun nummer 1 og nummer 3 på hele vejen Hesede Hovedgård.
Historien
Hesede var oprindeligt en landsby med 8 gårde. Hvad der skete med dem, ved vi ikke præcist, men vi kan læse, at “gårdene blev nedlagt i 1671”. Derefter opførte Gisselfeld avlsgården “Hesedegård” på stedet, og i 1827 opførtes den nuværende Hesede Hovedgård.
Den vestvendte lade har været brændt og blev genopført, og derfor kan man se årstallet 1938 på denne lade.
Vi samler på historier …
Vi får ofte gæster, som kender Hesede Hovedgård fra tidligere tider. En var barnefødt på gården, og han far var den sidste forvalter. En anden tjente på en nærliggende gård og hentede mælk på Hesede Hovedgård fire gange om ugen. Fra Sønderjylland kom ung pige for at tjene i køkkenet – og har derfor været med til at slide køkkentrappen, så den ser ud, som den gør i dag. En anden var gode venner med de børn, der boede i huset, og kom her derfor tit. Nogle er blevet gift her. Andre har været på kursus. Mange er i de senere år kommet hos Isabella Smith.
Har du en historie fra Hesede Hovedgård, så er du meget velkommen til at dele den med os. Skriv til info@hesedehovedgaard.dk. Vi bliver glade for at høre fra dig, og vi samler på historierne.