Om Hesede Hovedgård


Gården

Hesede Hovedgård er en stor gammel avlsgård, som blev bygget i 1827 af Gisselfeld Kloster.

Hovedgården ligger på Marguerit-ruten midt i den smukke sydsjællandske natur, 2 km fra Gisselfeld Kloster og 4 km fra Skovtårnet og med Hesede Skov i baghaven.


Adressen

Gårdens adresse har samme navn som selve gården – “Hesede Hovedgård”. I folkemunde kaldes vejen også for Hesedestræde.


Virksomheden

Virksomheden Hesede Hovedgård er etableret i 2018 af Kit Kjølhede og Claus Krüger. Vi holder til i hovedhuset og har derfor valgt at kalde vores virksomhed Hesede Hovedgård.

Vi har adresse på Hesede Hovedgård 1.


Navnet

Stednavnet “Hesede” menes at betyde “dér, hvor hjortene holder til”. Det kan vi i høj grad bekræfte, at de gør. Vi ser ofte dådyr, og der er også en flok på ca. 15 dyr, der har deres daglige gang i vores have.

Det faktum, at hjortene elsker at være på Hesede Hovedgård, har dannet grundlag for vores logo. Vi har taget os kunstneriske friheder med et gevir, så der dannes et hjerte i midten. Vi ønsker at være et imødekommende sted, hvor vores gæster er lige så glade for at være, som hjortene er. Og vi ønsker at vise, at de ting, vi beskæftiger os med, er gjort med hjertet og med udgangspunkt i vores passioner.


Nærmest naboer

I nabobygningen, den gamle forvalterbolig, og i del af laden har flere specialbutikker slået dørene op i løbet af 2019.

De har alle adresse på Hesede Hovedgård 3. Sjovt nok er der kun nummer 1 og nummer 3 på hele vejen Hesede Hovedgård.


Historien

Hesede var oprindeligt en landsby med 8 gårde. Hvad der skete med dem, ved vi ikke præcist, men vi kan læse, at “gårdene blev nedlagt i 1671”. Derefter opførte Gisselfeld avlsgården “Hesedegård” på stedet, og i 1827 opførtes den nuværende Hesede Hovedgård.

En af laderne har været brændt og blev genopført, og derfor kan man se årstallet 1938 på den ene lade.

Vi får ofte gæster, som kender Hesede Hovedgård fra tidligere tider. En var barnefødt på gården, og han far var den sidste forvalter. En anden tjente på en nærliggende gård og hentede mælk på Hesede Hovedgård fire gange om ugen. Fra Sønderjylland kom ung pige for at tjene i køkkenet – og har derfor været med til at slide køkkentrappen, så den ser ud, som den gør i dag. En anden var gode venner med de børn, der boede i huset, og kom her derfor tit. Nogle er blevet gift her. Andre har været på kursus. Mange har i de senere år kommet hos Isabella Smith.

Har du en historie fra Hesede Hovedgård, så er du meget velkommen til at dele den med os. Skriv til info@hesedehovedgaard.dk. Vi bliver glade for at høre fra dig.


Scroll to top