Mad & vin

Vores fokus på mad og vin kommer først og fremmest fra Claus’ kærlighed til vin. Den har han fået fra helt lille, fordi hans far var vinmand. Fra barndommen har Claus og hans bror derfor lært om vin, fået vin med vand i stedet for saftevand, og stort set alle ferier gik til Spaniens vinbønder.

Og man har man først sagt god vin, har man også sagt god mad.

Claus er fra en familie, hvor rigtig mange samtaler kredser om mad og vin – og mens, de sidder om et måltid, kan de sagtens finde på at tale om både tidligere og kommende måltider. Ren passion.

Det er vores erfaring, at god vin og god mad giver gode samtaler. Dét er noget, vi gerne vil lægge hus til.

Vi laver også vores helt egen ginkgo gin. Læs mere om den nederst på siden eller her.


Vores vine

Vi har en lille, men udsøgt vinkælder.

Overskriften for vores valg er vine er økologi, små produktioner, gode historier og – naturligvis – velsmag!

Vi fører vine fra udvalgte samarbejdspartnere, og importerer ikke selv. Endnu.

Vi tilbyder vinene til de arrangementer, vi har i huset, hvor vi gerne parrer den valgte mad med spændende vin-match.

Vi har ikke en egentlig vinbutik, men har primært vinene for at kunne tilbyde dem til husets gæster i forbindelse med arrangementer og middage.

Det er dog også muligt at købe et par flasker med hjem, hvis man falder for nogle af dem, man har smagt. Og er man blevet forfalden til bestemte vine, er man altid tid at kontakte os og lave en aftale om at komme og hente flere.


Vores tanker om det, vi serverer

Først og fremmest skal det smage godt! Vi vælger helst små passionerede producenter. Og hvis det også kan blive lokalt og økologisk, klapper vi i hænderne og råber hurra! Vi har dog også valgt at have enkelte helt almindelige, klassiske produkter på kortet.

Hvad angår vinene, sætter vi en ære i at finde vine fra mindre vinproducenter, som arbejder passioneret med deres marker og druer, og som ofte kun producerer i små mængder. De vine, vi har på kortet, ses derfor ikke mange andre steder.


Økologiske principper

Stort set alle vine er dyrket efter økologiske principper, og mange er certificeret økologiske. Det betyder naturligvis noget for både vinene og den omkringliggende natur, men det betyder også meget for smagen og for os, der skal drikke vinene.

Økologisk dyrkning gør, at en del af druematerialet går til undervejs, fordi der ikke sprøjtes. Men det gør også, at det druemateriale, der bliver tilbage, bliver desto mere smagfuldt.

Vine, som dyrkes konventionelt, bliver sprøjtet mange gange på en sæson, og druerne ophober en del af pesticiderne, som så ender i vinen – og til sidst i os. Mange mennesker har oplevet at få hovedpine af at drikke vin. Det skyldes ikke nødvendigvis mængderne, men ofte er synderen rester af sprøjtegift og svovl. Alt i alt synes vi derfor, at det er helt logisk at tage økologiske valg.

Vi importerer ikke selv – endnu – men samarbejder med små danske importører, som også er passionerede vinmennesker, og som personligt kender vinproducenterne og ihærdigt smager sig igennem mulighederne, så vi kan vælge de bedste til vores kælder.

En vigtig del af historien er også, at Claus er søn af en vinhandler og derfor har fået interessen for og viden om vin ind med modermælken. Han er altid god for en snak om vin!


Valg, vi kan stå inde for

Vi serverer generelt kun det, vi kan stå inde for, og det, vi selv kan lide. Det gælder ikke kun vinene, men også alt andet, vi serverer: Kaffen er fra kafferisteriet Miss Bean, som køber hjem direkte fra små kaffeproducenter. Vi får spegepølser, kød og marmelade fra en lokal gård, som har stort fokus på at producere bæredygtigt. Og så videre. Enjoy!                                        


Vinaftener

Vi arrangerer vinaftener med jævne mellemrum.

Vi vælger nogle spændende vine og finder mad, der passer til. Vi går efter, at englene skal synge!

Vores første vinaften var i september 2019, og den var i samarbejde med Piccola Enoteca Italiana og den italienske vin-producent Monte delle Vigne. En fantastisk aften, hvor vi smagte os igennem fem vine og fem dertil lavede italienske retter. Da den italienske producent bad om to gange risotto, vidste vi, at det ikke var helt skidt (som de siger i Jylland)!

I marts 2020 holdt vi vores anden vinmiddag, som vi kaldte “herremiddag”. Oksekød og tunge vine og 20 mand (og kvinder) om langbordet. Endnu en fantastisk aften!

Siden har arrangementerne været corona-ramte, men det varer ikke længe, før vi er klar med en ny. Alle er velkomne til disse arrangementer, hvor vi også tilbyder overnatning.

Er I en gruppe, der kan fylde huset, skræddersyer vi gerne et vin-arrangement til jer eller måske en hel vin-weekend?

HVORNÅR? Med uregelmæssige mellemrum eller efter aftale. Hold øje med vores kalender, med Facebook eller kontakt os.


Vores egen gin – ginkgo gin

Lige fra vi så huset første gang, har vi haft et godt øje til det 200 år gamle tempeltræ, der pryder haven. Og Kit fik hurtigt en idé om at lave noget spændende med bladene. I 2019 – som var vores første sommer på Hesede – begyndte de første eksperimenter med egen kryddersnaps og gin på bladene. Det faldt så godt ud, at vi i 2020 besluttede os for at gå mere seriøst til værks: Vi fik de dygtige folk hos Radius Distillery til at lave en gin til os – og den er blevet super god, hvis de og vi skal sige det selv.

Læs mere om vores gin her.

Kan købes direkte på Hesede Hovedgård (kontakt os) og i Paradehuset på Gisselfeld Kloster og i specialbutikken Tønden i Haslev.



Scroll to top